הדרכה

פרפלקסיטי וגוגל – היזהרו! OpenAI משיקה את SearchGPT: מנוע חיפוש ג’נרטיבי

26 יולי, 2024
searchgpt

מה היה קורה אם לגוגל ול־ChatGPT היה נולד ילד? היו קוראים לו Perplexity. את הבדיחה הזו אני אוהב לספר בהרצאות שלי, אבל נראה שסם אלטמן לא צוחק ולא מחכה לאף אחדדיברנו על זה כבר בעבר – במאי 2024, טרם השקת GPT-4o, היו באז וחרושת שמועות ש־OpenAI הולכים להשיק כלי שובר שוויון – מנוע חיפוש מבוסס AI שהולך להתחרות ישירות בענקיות חיפוש כמו גוגל או במתחרות מעולם ה־AI כמו פרפלקסיטי (Perplexity). השמועות התבררו כשגויות, או לכל הפחות הקדימו את המאוחר. והינה כחודשיים וחצי לאחר מכן אנו מתבשרים על בואו של SearchGPT – פיצ’ר שמתיימר לשנות את כללי המשחק בחיפוש באינטרנט.

מה זה   SearchGPT?

היום חשפה OpenAI את SearchGPT, אב טיפוס של תכונות חיפוש ג’נרטיביות חדשות שמטרתן לספק תשובות מהירות וברורות עם מקורות רלוונטיים. נקדים ונאמר שהכלי עדיין לא זמין לציבור הרחב, אבל אפשר.

לפי הצהרות החברה, הייחוד של SearchGPT טמון בשילוב היכולות של המודלים המתקדמים של OpenAI לשלוף ולנתח מידע מהאינטרנט בזמן אמת וכך לתת מענה מהיר, מדויק ועדכני לשאלות המשתמשים. חשוב לציין – OpenAI לא ממציאים את הגלגל. כלים כמו פרפלקסיטי עושים בהצלחה את אותה הפעולה בדיוק ומציעים חווית חיפוש ומחקר לא פחות ממעולה! האם יש פה “העתק־הדבק” של המודל של Perplexity? נראה שיש דמיון רב. 

קשה לשפוט בשלב זה, שכן SearchGPT הוא פיצ’ר ניסיוני שעדיין לא פתוח לשימוש. מטרתו להציג תשובות מהירות לשאלות המשתמשים ולתת קישורים ברורים למקורות רלוונטיים. המערכת משלבת את יכולות השיח והשפה המתקדמות של מודלי GPT המתקדמים עם מידע עדכני מהאינטרנט.

האם הכלי זמין?

כאמור, האב טיפוס של SearchGPT זמין למספר מוגבל של משתמשים ויוצרים שנבחרו במיוחד לצורך מתן משוב, אך כלל המשתמשים או המנויים לא קיבלו גישה לכלי. אם אתם מעוניינים לנסות את SearchGPT, . אם החברה תחליט לתת לכם גישה (אני מזכיר שרק מעטים מקבלים גישה בשלב זה), תקבלו הודעה במייל. מטרת שחרור הכלי בשלבים היא לאפשר לחברה לשפר את המערכת לפני שתשולב באופן מלא בתוך. ChatGPT

ופה נכנס לתמונה SearchGPT. הוא אמור לייתר את כל המהלך הזה – במקום להעתיק ולהדביק ובמקום לגרור קבצים לממשק הצ’ט כל שתצטרכו לעשות, הוא לכתוב שאילתה, והצ’ט יחפש את המידע במקומכם ויציג אותו בפלטפורמה של ChatGPT. ממש כמו שפרפלקסיטי עושה היום. זה שיפור ניכר מהמצב הקיים! ל־SearchGPT יש יתרונות רבים:

  • תשובות מהירות ועדכניות: המערכת מספקת תשובות מהירות לשאלות המשתמשים ושילוב מקורות רלוונטיים מהאינטרנט.
  • חיפוש אינטואיטיבי: אפשר לשאול שאלות פולו־אפ ולקבל תשובות, ממש כמו בשיחה עם אדם.
  • תוצאות ויזואליות: המערכת מציגה תוצאות ויזואליות כולל תמונות וסרטונים להבהרת התשובות.

מה SearchGPT שונה מ־ChatGPT ?

בראש ובראשונה מדובר ביכולות חיפוש וגישה לרשת ששונות בתכלית ממה שהכרנו עד היום בתוך ממשק הצ’ט. גם היום ChatGPT יודע “לגלוש” באינטרנט, אבל התוצאות שלו בשליפת מידע ובהפניה ללינקים, מאמרים או כתבות לוקות בחסר. למעשה רוב האיכויות שלו נובעות מהאימון הנרחב שהמודל עבר. כלומר אם מדובר במידע שעליו הוא אומן, הוא יפיק תוצאות מעולות, אבל אם יש צורך להתבסס על מידע עדכני מהרשת, הוא יתחיל לזייף. הפתרון למצב זה הוא שליטה באינפוטים: Garbage in – Garbage out. איכות התוצרים שהצ’ט יפיק לכם מושפעת במישרין מאיכות הדאטה שאתם מזינים לו כאינפוט (הקבצים שאתם מעלים אליו, המקורות שאתם מעתיקים ומדביקים בתוך תיבת הפרומפט וכן הלאה). כל עוד אתם מביאים את הנתונים והמידע בעצמכם, הוא יעשה עבודה מצוינת. 

על מי הפיצ’ר הזה מאיים?

היכולת של SearchGPT לספק תשובות מהירות ומדויקות מאיימת על שירותי החיפוש הקיימים ובראשם גוגל. מערכת כמו SearchGPT, המשלבת בינה מלאכותית עם מידע עדכני מהאינטרנט, עשויה להיות המתחרה הראשית של גוגל בתחום החיפוש. זה לא סוד שכל המודל העסקי של גוגל מושתת על איסוף מידע על משתמשים במנוע החיפוש שלה ומכירתו למפרסמים. אם אנשים כבר לא צריכים את גוגל בשביל מלאכת החיפוש, לגוגל יש בעיה גדולה מאוד. למען האמת – גוגל ניצבת בפני איום קיומי. היא מבינה את זה ולכן פועלת לייצר פתרונות דומים. מה שבטוח, אנחנו ניהנה ממרוץ החימוש הזה. לצד גוגל גם פרפלקסיטי עלולה לאבד חלק ניכר מנתח השוק שלה, וחבל! מדובר בכלי שקרוב מאוד לליבי, ובאמת שהחברה יצרה מוצר מצוין! אבל בסופו של יום OpenAI יודעים לשלב את המוצר שלהם בתוך הסביבה הוורסטילית שיצרו, סביבה הכוללת יכולת ניתוח נתונים מתקדמת (לרבות נתונים מספריים וקובצי אקסל), יכולת יצירת תמונות (עם דאלי3), יכולת קסטומיזציה ואוטומציה (עם פלטפורמת ה־GPTs) וכמובן, מודלים חזקים, חכמים ומהירים במיוחד, כמו GPT-4o ו־GPT-4o Mini.

האם יש פה חידוש אמיתי?

כנראה אין פה חידוש גדול. עם זאת, יש פה שיפור ניכר בחוויית המשתמש ובערך המוסף ש־OpenAI ו־ChatGPT יודעים לתת למשתמשים ולמנויים שלהם. אין ספק ששוק החיפוש באינטרנט חווה תחרות עזה, וששחקנים גדולים וקטנים (גוגל ופרפלקסיטי בהתאמה) יצטרכו להמציא את עצמם מחדש. ADAPT or DIE. ברור לי שזה לא יהיה הכלי שיחסל את גוגל, אבל הוא יאיץ בה לפתח יכולות דומות, טובות יותר ממה שהיא יודעת להציע. לעומת זאת, הוא ילחיץ את המתחרות של OpenAI בתחום מודלי השפה וייאלץ גם אותן לדחוף את גבולות החדשנות קדימה.

אביתר אדרי

דף הבית

תפריט נגישות